top of page
Ara

Yan Etkiler Bakımından "Kraniyal Elektroterapi Stimülasyonu (CES)" ve "İlaç Tedavisi"

Güncelleme tarihi: 13 Kas 2022

İlaç firmaları, psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisi için en güvenli ve en etkili ilacı geliştirmek için sürekli arayış içindedirler. Hastalar, günümüz internet çağında, ilaç tedavisinin “yan etkileri” hakkındaki kaygıları nedeniyle, daha iyi bilgilendirilme yollarını aramakta ve daha az yan etkileri olan alternatif tedavi yöntemlerini arayıp bulmaktadırlar. İlaçların yan etkileri hakkında birçok uyarıcı ifade mevcuttur. Çocuklar ve ergenlerde görülen intihar düşünceleri ve davranışlarındaki (“intihar eğilimi”) risk artışı, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından tüm seçici serotonin gerialım inhibitörleri (SSRI) ilaçları için Halk Sağlığı Danışmanlığı’nda ciddi bir “kara kutu” uyarısı yapılmasına neden olmuştur (FDA, 2004). Neredeyse tüm antidepresan ilaçlar, bir şekilde, bir veya birden fazla hepatik P450 izoenzim sistemleri ile ilişkilidir (Levy, Mattson, Meldrum, & Perucca, 2002). Bu tip hepatik metabolizma, antikonvülzanlar, antibiyotikler ve doğum kontrol ilaçları dahil, çeşitli sınıflardaki ilaçlarla komplikasyona neden olabilir; çünkü, bir ilaç diğer ilaçların metabolizmasını inkükleyebilir veya inhibe edebilir. İlaç etkileşimleri ve/veya yan etkiler tedaviyle etkin bir şekilde engellenebilir.



İlaçların aksine, Kraniyal Elektroterapi Stimülasyonunun (CES) karaciğer metabolik sistemleri ile etkileşimine dair bir rapor yoktur. Kraniyal Elektroterapi Stimülasyonu’nda, sadece hamilelerin, epilepsi hastalarının ve kalp pili gibi implante cihazı olan hastaların kullanmaması gibi her elektromedikal cihazda görülen uyarılar içerir. MAO inhibatörleri, alkol veya psikoaktif ilaçlarla birlikte kullanılmasında bir tehlike olduğunu gösteren bir literatür yoktur. CES kullanan hastalarda bugüne kadar “mevcut bağımlılık” rapor edilmemiştir. Bir araştırmada (Kirsch, 2002) CES’in hiçbir olumsuz yan etkisine ve gerçekleştirilmiş intihar vakasına rastlanmadığı belirtilmektedir. Nöbet tanısı olan hastaların CES kullanımını bir anda bırakmalarından dolayı bir nöbet geçirmedikleri görülmüştür (Smith, Tiberi,& Marshall, 1994). Birçok çalışma, hastaları psikoaktif ilaçlardan vazgeçirmeye CES kullanımının nasıl yardımcı olduğunu ve ilaçlardan vazgeçme sürecinin başında iyileşmeyi potansiyalize edebileceğini göstermektedir (Gomez&Mikhai, 1978; Stanley & Cazalaa, 1982).


  • CES’in karaciğer metabolik sistemleri ile etkileşimine dair bir rapor yokyur.

  • CES etiketlemesi sadece hamilelerin, epilepsi hastalarının ve kalp pili gibi implante cihazı olan hastaların kullanmaması gibi her elektromedikal cihazda görülen uyarılar içerir.

  • MAO inhibatörleri, alkol veya psikoaktif ilaçlarla birlikte kullanılmasında bir tehlike olduğunu gösteren bir literatür yoktur.

  • CES kullanan hastalarda bugüne kadar “mevcut bağımlılık” rapor edilmemiştir.

  • Bir araştırmada (Kirsch, 2002) CES’in hiçbir olumsuz yan etkisine ve gerçekleştirilmiş intihar vakasına rastlanmadığı bildirilmektedir.

  • Nöbet tanısı olan hastaların CES kullanımını bir anda bırakmalarından dolayı bir nöbet geçirmedikleri görülmüştür (Smith, Tiberi,&Marshall, 1994).

  • Birçok çalışma, hastaları psikoaktif ilaçlardan vazgeçirmeye CES kullanımının nasıl yardımcı olduğunu ve ilaçlardan vazgeçme sürecinin başında iyileşmeyi potansiyalize edebileceğini göstermektedir (Gomez&Mikhai, 1978; Stanley & Cazalaa, 1982).

 

NeuroCes™ PWL-05 Kraniyal Elektroterapi Stimülatörü, zaman içerisinde oluşan bilgi birikimi avantajlarından faydalanılarak, ileri Kraniyal Elektroterapi Stimülasyonu (CES) teknikleri ile en gelişmiş teknolojiler bir araya getirilerek tasarlanmıştır.

NeuroCes™ Europe : www.neuroces.com

 

Kaynak: Cranial Electrotherapy Stimulation Review: A Safer Alternative to Psychopharmaceuticals in the Treatment of Depression • Marshall F. Gilula, MD & Daniel L. Kirsch, PhD • Journal of Neurotherapy, Vol. 9(2) 2005

449 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page